Bezoek Riool Water Zuivering Installatie 1


Op woensdag 10 april hebben we een bezoek gebracht aan de Riool Water Zuivering Installatie (RWZI). We werden ontvangen door 2 vrijwilligers (oud werknemers van de RWZI), die al koffie en thee voor ons gezet hebben. De RWZI is onderdeel van het Waterschap Vallei-Veluwe, met in totaal 16 zuiveringsinstallaties waarvan Apeldoorn één van de grootste is.

We kregen eerste een introductie in het informatiecentrum. Met een filmpje over water(-schappen) en wat ze zoal doen. Wat afvalwater betreft is het hun taak het water weer schoon terug te brengen in de natuur. Schoon betekend niet dat het drinkwater is. Op dit moment kunnen nog niet alle stoffen (waaronder sommige medicijnresten) uit het rioolwater gehaald worden. Daarom wordt het “schone” water via de IJssel afgevoerd. Dit is een snelstromende rivier en brengt het zo snel mogelijk via het IJsselmeer naar zee. Of de vissen hier wel zo blij mee zijn ?

Verder wordt er niet in termen van afval gedacht, maar wel in waardevolle grondstoffen. Het zuiveringsproces doorloopt een aantal stappen:

  • Grofvuil verwijderen: dit gaat naar de vuil verbrander in Arnhem en levert daar weer elektriciteit op.
  • Zandvanger: zand zakt naar de bodem en wordt in zandcontainers verzameld en daarna na de VAR afgevoerd om er tenslotte zand als ondergrond voor wegen op te leveren.
  • Voorbezinktanks, waar het vet boven komt drijven en afgeroomd wordt, en op de bodem concentreert zich het primaire slib.
  • Biologische zuivering: na deze mechanische zuivering doen de bacteriën hun werk. Ze werken 24 uur per dag en door zuurstof toe te voegen gaan ze harder werken.
  • Nabezinktanks om de laatste restjes er uit te halen.

Het primaire slib en het vet wordt verwarmd en levert weer biogas op dat omgezet wordt in elektriciteit voor het hele complex, en de rest gaat terug naar het elektriciteitsnet. De warmte wordt gebruikt voor verwarming van de wijk Zuidbroek.

Op Youtube is nog een interessante filmpje te zien waar u dit proces nog eens rustig kunnen nakijken: Van Plas tot Plas.

Voorzien van gele hesjes kregen we een rondleiding over het terrein, en konden we ervaren dat er weinig te ruiken was. Bij de verstopte “Hark” viel nog te zien wat er allemaal via het riool aangevoerd wordt. De rondleider had het over lellen, vellen en dellen. Gelukkig was niemand zijn kunstgebit kwijt, die hoefden we niet te zoeken in deze smurrie van slipjes, condooms en meer van dat soort zaken.

Al met al een hele interessante excursie waar op het laatste moment meer deelnemers kwamen opdraven dan zich van te voren hadden opgegeven: er waren ruim 40 deelnemers.


Een gedachte over “Bezoek Riool Water Zuivering Installatie

  • Tom Hoekstra

    Wat interessant, het lijkt mij ook erg interessant om te zien hoe afvalwater of rioolwater wordt gezuiverd. Ik wist niet dat nog niet alle stoffen uit rioolwater konden worden gehaald, zoals medicijnen. Het zou mooi zijn als dit in de toekomst wel zou kunnen.

Reacties zijn gesloten.