Soosmiddag: Lezing Riët Brand over GhanaEvenementgegevens


Graag nodigen wij u uit voor een lezing door mevrouw Riët Brand:

Ghana

Ghana is een land in West-Afrika aan de golf van Guinea. De hoofdstad is Accra. Al vanaf 1471 was Ghana belangrijk voor Europa, vanwege het goud, dat er gevonden werd. Later werd de goudhandel vervangen door de zeer lucratieve slavenhandel. Hiervan zijn de sporen terug te vinden in de talrijke forten. Het belangrijkste hiervan is Elmina, dat lange tijd in handen was van de Nederlanders.

In 1836 werden ter bezegeling van een contract voor de levering van rekruten voor de KNIL twee Ashanti prinsen naar Nederland gestuurd. Dit verhaal is beschreven door Arthur Japin in “de zwarte met het witte hart”.

Nederland was, en is nog steeds, belangrijk voor de levering van de zgn. dutch wax, kleurige machinaal vervaardigde batikstoffen. Interessant zijn de adinka symbolen,  betekenisvolle tekens, die ontstaan zijn in een tijd dat er nog geen geschreven taal gebruikt werd.

Ghana is een zeer godsdienstig land, wat in het dagelijks leven voortdurend te merken is. Ghanezen zijn erg vriendelijk en gastvrij. Ghana is het bezoeken waard.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *