ALV en lezing Hans Holland over pensioenenEvenementgegevens


Uitnodiging voor woensdag 9 februari 2022, 14:00

 

Graag nodigen wij u hierbij uit voor de Algemene ledenvergadering. Voor agenda en bijbehorende documenten, zie de documenten die op 26 januari gedistribueerd zijn. Tijdens deze soosmiddag houden we ons aan de regels van het RIVM. Uw QR-code wordt bij de ingang gecheckt.

 

Na afloop van de algemene ledenvergadering is er een lezing door de heer Hans Holland met als thema:

Ons Pensioen

Ca. 50-60 jaar geleden gingen we werken .Bij Philips, dat was inclusief een pensioen. Als er al een bestaande pensioenopbouw was, kwam vaak het aanbod dit af te kopen, goed voor een inrichting van ons huis in Apeldoorn. We kregen toch een goed pensioen? Na 35 of 40 jaar werken 70% van het eindsalaris, inflatie geïndexeerd!

Lang niet iedereen heeft meegekregen dat in 2005 de eindloonregeling werd vervangen door een middelloonregeling, met als praktisch gevolg vaak een halvering van het pensioen. Het modale pensioen in Nederland is nu ongeveer 800 euro per maand!

Het vorige kabinet Rutte heeft door de Tweede Kamer laten besluiten dat in 2026 ons pensioenstelsel wordt vervangen door een individueel pensioenpotje, waaruit een pensioenuitkering zal worden gedaan. Er zijn veel zaken nog niet duidelijk, maar beter zal het er niet op worden.

Wij hebben geboft, met meestal nog een pensioen gebaseerd op het laatste verdiende salaris.

Moeten we het nieuwe pensioenstelsel accepteren? Een systeem gebaseerd op onze inleg, beheerd door een Pensioenfonds? Of komen er voor 2027 nog andere krachten boven, die de invoering van een verplichte 2e schijf op omslagbasis bepleiten, zoals gewoon in vrijwel alle ons omringende landen.

Ik heb meegewerkt in de groep ter ondersteuning van werknemersleden in Bestuur en Ledenraad van Alcatel-Lucent PF, als lid van de ledenraad van het pensioenfonds Alcatel -Lucent en van daaruit met de pensioenstudiegroep van de VHP2 in Eindhoven, al bijna 20 jaar. Ook in de SER en Ministerie van Sociale Zaken klankbordgroepen voor het “nieuwe” pensioenstelsel.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *