Jaaroverzicht 2009


Hieronder een overzicht van de bijeenkomsten in 2009

Woensdag 14 januari 2009
Plaats: Denksportcentrum
Aanvang: 14.00.
Presentatie DVD mw. S.E. Booy
Woensdag 14 januari jl. hebben wij de DVD van mevrouw S.E. Booy – barones Van Randwijck met de titel: “Als de bel gaat…! Leven in de schaduw van de kroon” bekeken. Het gaf een goede indruk over de tijd dat mevrouw Booy particulier secretaris was van prinses Wilhelmina.Helaas was mevrouw Booy vanwege ziekte niet aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Maar wij zullen haar als VGPA-leden vast nog wel eens op een soosmiddag ontmoeten.

ocht u meer willen weten over deze DVD, kijkt u dan even naar de website: www.fidocus.nl .

Aantal bezoekers: ??

Woensdag 11 februari 2009
Plaats: Museum CODA Apeldoorn
Aanvang: 13.30.
Min-tripDe volgende tentoonstellingen kunt u er in CODA vinden:– Yesterday
Van Bintangs tot Zappa, van Rolling Stones tot Boudewijn de Groot en van Supremes tot Barbara; enkele namen uit de grote hoeveelheid nationale en internationale popsterren die in de tentoonstelling Yesterday is te zien. Het zijn foto’s uit de periode 1960 – 1970 van popmuzikanten die op dat moment niet weten dat ze later wereldberoemd zullen worden. De jonge idolen staan wat onwennig op de foto, voorzichtig zoekend naar een eigen stijl.

– Wyman shoots
Foto-expositie van Ex-Rolling Stone Bill Wyman in aansluiting op de tentoonstelling Yesterday . In de tentoonstelling Wyman Shoots zijn zo’n 60 originele afdrukken te zien. Foto’s van bandleden backstage, op ongedwongen wijze vastgelegd op fotocamera door Wyman himself.

 Vouwen in Verwondering: Meesters in de Origami 
Origami is allang niet meer alleen een leuke hobby waar duizenden mensen zich mee bezig houden. Wereldwijd is er een hele stroming kunstenaars die origami ver boven het “knutsel” niveau heeft uitgetild. In deze tentoonstelling laten de meesters zien dat papier bijna letterlijk uit een vlak kan opstaan en zo veranderen in een kunstwerk.

– De Wachtkamer van de Koningin
Het is nauwelijks bekend dat station Apeldoorn tot 1976 een Koninklijke wachtkamer had. In samenwerking met de Stichting Apeldoornse Monumenten worden in CODA Museum bijzondere elementen uit de wachtkamer tentoongesteld.

– GeldersNieuwsFoto 2008 
Voor deze unieke tentoonstelling stuurden Gelderse fotojournalisten hun meest bijzondere nieuwsfoto uit 2008 in. Dit levert een bijzondere kijk op het nieuws van dit jaar op.

Rond 15.30 uur zal er een einde komen aan de rondleiding. Daarna staat er nog een drankje met een hapje voor ons klaar.

Aantal deelnemers: 28

Woensdag 18 maart 2009
Plaats: Denksportcentrum
Aanvang: 14.00.
Op woensdag 18 maart jl. is de ALV (Algemene Leden Vergadering) geweest. Een korte vergadering, waarin dringend gevraagd is naar een nieuwe voorzitter. Wij als bestuur zijn al druk naar een nieuwe voorzitter aan het kijken. Maar mocht u interesse hebben, wilt u dan even met een van de bestuurleden contact opnemen.
Woensdag 15 april 2009
Plaats: Wijkcentrum de Stolp
Aanvang: 14.00.
Presentatie “Google Earth” door Minne Hylkema . Dit keer niet in het Denksportcentrum, maar in wijkcentrum de Stolp.
Minne liet ons zien hoe je in no-time de hele wereld overvliegt en dat je allerlei beelden kon oproepen: bergen in 3D, gebouwen met bovenaanzicht of zij-aanzicht.
Doordat de internetverbinding na enige minuten wegviel, kon de presentatie niet volgens planning verlopen.
Met enig improvisatie heeft hij gelukkig toch nog het een en ander laten zien. Hopelijk krijgen we nog eens een herkansing!
Woensdag 13 mei 2009
Plaats: Restaurant “Schaveren”
Oranjelaan 72
8166 JC Emst
tel.nr. 0578 – 661212
Aanvang: 17.00.
Etentje in restaurant “Schaveren”
De opkomst was goed. Het buffet was prima.
Het enige minpuntje was dat het nogal donker in de zaal was.
Aantal deelnemers:
Woensdag 9 september 2009
Aanvang: 9.00.
Onze bestemming is ’s morgens naar de Orchideeënhoeve te Luttelgeest (Noordoostpolder). Op www.orchideeenhoeve.nl vindt u meer informatie..Na de lunch, die wij in een restaurant te Joure nuttigen, gaan wij op bezoek bij het Douwe Egberts Geschenkenwinkel.

Even iets over de historie: Egbert Douwes en z’n vrouw Akke Thysses stichtten Douwe Egberts in Joure, een Fries plaatsje in Nederland. Zij begonnen toen een winkeltje “De Witte Os” en brachten er koffie, thee en tabak aan de man. In het begin verkochten ze hun producten alleen aan dorpsgenoten. Maar rond 1780 stapte de zoon van Egbert, Douwe, in de zaak. Hij bouwde de winkel verder uit door ook andere winkels te voorzien van koffie en thee. Zo verspreidde hij stilaan het merk “Douwe Egberts” door het hele land. In 1806 overleed Douwe, maar Lysbeth, zijn vrouw, bleef niet bij de pakken neerzitten. In het overlijdensbericht liet ze weten dat “De AFFAIRES blyven continueren op de Firma van de Weduwe Douwe Egberts.” Stap voor stap creëerden Douwe en zijn nakomelingen een onderneming die bleef groeien en die in Nederland marktleider werd voor de hoofdproducten, koffie en thee. Voor meer informatie kijk dan even op www.douwe-egberts.com .

In grote lijnen ziet het programma voor deze dag er als volgt uit:

 • 08.45 – 09.00 uur Aanwezig zijn bij Van den Berg Touring & Reizen te Loenen
 • 09.00 uur Vertrek van de bus uit Loenen naar Luttelgeest
 • 10.15 uur Aankomst bij Orchideeënhoeve
 • Koffie of thee met appelgebak
 • Bezoek de hoeve, Oosterse tuinen en de vlindervallei
 • 12.15 uur Vertrek richting Joure
 • 13.00 – 13.45 uur Een koffietafel in restaurant “’t Haske” teJoure
 • 14.00 – 16.30 uur Op bezoek bij het Douwe Egberts Geschenkenwinkel . U kunt uw DE- waardepunten meenemen.
 • Wij brengen een bezoek aan het museum “De Witte Os” met een filmvoorstelling.
 • Voor vertrek krijgen wij nog een kopje koffie of thee.
 • 16.30 uur Vertrek richting Wissel (bij Epe)
 • 17.45 – 19.30 uur In het “Veluws eethuis” krijgt u een heerlijke 3-gangen diner.
 • rond 20.00 uur Terug in Loenen en met eigen vervoer weer naar huis

Het was een prima dag met alleen maar blije gezichten.
Kortom, we kunnen weer terugkijken op een reuze gezellige dag.

Aantal deelnemers: 50

Zie 

Woensdag 14 oktober 2009
Aanvang: 14.00.
Soosmiddag.Presentatie “De Kap”. De opkomst was aardig (zo’n 35 – 40 personen) Doordat de PC waarop de presentatie stond die avond er voor gestolen was, moest deze die morgen nog opnieuw gemaakt worden. De presentatie was een goed verhaal. Ook de response vanuit de zaal was goed en men toonde veel interesse. Alleen werd er gemist dat De Kap bij een activiteit niet kan zeggen wat het gaat kosten – het is inkomens afhankelijk.
Aantal bezoekers: 30-40
Woensdag 11 november 2009
Aanvang: 14.00.
Soosmiddag.Dit keer een lezing van Huub Ummels over de geschiedenis van Apeldoorn.
Aantal bezoekers: 50

ummels

Woensdag 9 december 2009
Aanvang: 15.30 uur
OudejaarsbijeenkomstGezellige bijeenkomst met live muziek verzorgd (zoals gewoonlijk) door Harry van Veen. onder het genot van een drankje en een hapje.

Aantal deelnemers: 60

hlvveen

Een reactie plaatsen