Soosmiddag November 2016 met lezing Luc Tack over DNA en Evolutie 1


Op 9 november heeft Luc Tack een lezing over DNA en Evolutie gehouden. Luc heeft zich in dit onderwerp verdiept omdat zijn kinderen hierin werkzaam zijn, en hij wil met hen over het werk kunnen praten. Luc begon met een lijst van onderwerpen die niet aan de orde zouden komen. Maar degenen die dachten vroeg aan de borrel te kunnen moesten nog even geduld hebben. Luc hield nog voldoende stof over waar hij heel enthousiast over kon vertellen.

 

Luc heeft de celstructuur uitgelegd. Dit werd weer een verhaal met grote getallen, net als in de lezingen van Jos van der Veeken en Jo Rademakers eerder dit jaar. Alleen zijn de afmetingen in de cel wat kleiner, maar we hebben er wel heel veel van. En Luc kijkt niet op een miljard meer of minder. In de celkern bevindt zich het DNA, dit bestaat uit ca. 3.2 miljard elementen, een dubbele string met eindeloze variaties in A, C, G en T-Type moleculen.

 

Interessant was dat een cel zich niet eindeloos kan delen, het DNA kan zich 52 keer delen. Dat verklaart ook dat gekloonde dieren niet zo oud worden, want er wordt gebruik gemaakt van DNA dat al een aantal delingen achter de rug heeft.

 

Vooral tijdens de celdeling is het een drukte van jewelste. Het DNA wordt in stukjes geknipt, en de 2 ketens dupliceren zich door de ontbrekende A, C, G en T-type moleculen te zoeken. En daarna worden de stukjes weer aan elkaar geplakt. Dus degenen die denken dat knippen en plakken (cut & paste) door de ontwikkelaars van tekstverwerkers zijn bedacht, hebben het mis. Het zit al in ons DNA. De celdeling  duurt ongeveer een dag, waarvan het dupliceren van het DNA ongeveer 7 uur duurt. De rest is vooral controle. Of het oorspronkelijke DNA wel OK is en of het gedupliceerde DNA nog steeds OK is.

 

Er gaat ook wel eens iets fout, en volgens Luc is dat maar goed ook. Want zonder fouten is er geen evolutie en worden we ingehaald door de chimpansees. Luc heeft herhaaldelijk uitgelegd dat het eigenlijk heel eenvoudig is, en dat willen we dan ook graag geloven.

 

Er waren ca. 40 toehoorders aanwezig. Uit de vragen blijkt dat dit onderwerp wel aanspreekt.

 

Hieronder staan de foto’s gemaakt door Richard Morgan


Een gedachte over “Soosmiddag November 2016 met lezing Luc Tack over DNA en Evolutie

  • Nuyttens Lieve

    Dag Luc,
    Proficiat , interessant onderwerp, boeiend ,
    Vele groetjes
    ex werkneemster Nv Tack – izegem lieve Nuyttens

Reacties zijn gesloten.