Geschiedenis Philips Apeldoorn 1


De computer divisie van Philips begon in 1963 haar relatief korte bestaan in Apeldoorn in een oude rotan fabriek aan de Molenstraat aldaar.
Het fabriekscomplex dat op dat moment nog in aanbouw was, werd ruim een jaar later door de pioniers van het eerste uur betrokken.
Daarna volgde een explosieve groei tot meer dan 2000 werknemers in Apeldoorn en ruim 10.000 werknemers wereldwijd.

Gedurende het turbulente bestaan van deze divisie droeg het bedrijf verschillende namen.
Begonnen werd met “Philips Computer Industrie” (PCI), dat later werd gewijzigd in het internationaal beter bruikbare “Philips Data Systems”.

PhilipsElectrologica

De groei werd in het begin mede bewerkstelligd door overname van bedrijven zoals “Electrologica” in Den Haag en
“Micom” in Montreal, Canada en d.m.v. een overeenkomst met het Amerikaanse concern Motorola.

Om in de snel groeiende IT markt aan de concurrentie van vooral Amerikaanse bedrijven het hoofd te bieden werd  in een Europees samenwerkings verband tussen
C-II -spreek uit C deux I- (Frankrijk), Siemens (Duitsland), en Philips Data Systems (Nederland) ” getracht een  medespeler van mondiale allure te creëren.
Helaas bleken de culturele verschillen tussen deze partners te groot en het beoogde groeipotentieel niet voldoende om het tij te keren.

P1100computer

Philips Data Systems werd een gewilde kandidaat voor overname door één van de sterke Amerikaanse firma’s.
In 1991 was het Digital dat aan het langste eind trok, waarbij vooral het klantenbestand van de financiële computer systemen  die door Philips Zweden in de markt waren gezet, voor Digital een cruciale betekenis hadden.

Zie ook de wikipedia


Een reactie plaatsen

Een gedachte over “Geschiedenis Philips Apeldoorn

  • Monique Slinkman-Hofman

    Mijn veel te vroeg overleden vader Benno Hofman, geboren 15-07-1935 en overleden 05-08-1974 heeft als computerdeskundige bij Philips Apeldoorn gewerkt aan de ontwikkeling van de computer ANS (?). Mogelijk heeft u daar nog informatie over? Of foto’s van hem?
    Met vriendelijke groet, Monique Slinkman-Hofman, zijn jongste dochter.