Soosmiddag in plaats van mini excursieEvenementgegevens

  • Datum:

Race om de macht tussen China en de VS

Tijdens de koude oorlog waren er twee supermachten: de VS en de Sovjet Unie. We leefden toen in een bipolaire wereld. Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie werden de VS een hypermacht: er was geen gelijke.

Nu met de opkomst van China doet de vraag zich voor of er weer een bipolaire wereld komt of dat we onder de knoet van de hypermacht China komen. De vraag kan gesteld worden aan welke voorwaarden een macht moet voldoen om hypermacht te worden.

In het boek “Wereldrijk voor een dag” door Amy Chua wordt de stelling verdedigd dat tolerantie een absolute voorwaarde is om een hypermacht te worden. In de lezing zal deze stelling worden toegelicht en verdedigd en zal een verwachting worden uitgesproken hoe het waarschijnlijk zal verlopen.

We begrijpen dat u op dit moment meer aan Rusland denkt bij de race om de macht (vanwege de inval in buurland Oekraïne). Dit is natuurlijk vooral een militaire operatie van dictator Putin. Economisch stelt Rusland inmiddels niet zo veel meer voor, en gaat het toch meer tussen China en de VS.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *