Soosmiddag; Lezing Hans Broeren: OekraineEvenementgegevens

  • Datum:

Graag nodigen wij u uit voor een lezing door de heer Hans Broeren met als titel:

Oekraïne 

 

De naam Oekraïne is voor het eerst gebruikt door Hypatius omstreeks 1187 waarin hij het land Oukraina noemt hetgeen Grensland betekende. In die naam zit de tragedie van het land besloten.

 

Sinds het ontstaan van Oekraïne in de 9de eeuw is het een speelbal van zijn buren geweest. Om een paar buren te noemen: Mongolen, Russen, Litouwers, Polen, Osmanen, Oostenrijkers, Russen. Elke verschuiving van de macht in Europa heeft een enorme impact gehad op Oekraïne en zijn bewoners. Kiev en andere steden zijn vele malen verwoest en steeds weer opgebouwd. De veerkracht is enorm.

Vooral de periode tussen 1914 en 1953 was heftig. Steeds wordt in die periode het aantal slachtoffers uitgedrukt in getallen met veel nullen.

Poetin heeft lak aan de overeenkomst die in 1994 gesloten is toen Oekraïne afstand deed van zijn kernwapens. Hoewel die overkomst die onafhankelijkheid garandeert vaag is, heeft hij nooit de intentie gehad zich er aan te storen. Gewoon stukken van Oost-Oekraïne ontfutselen aan het gezag van Kiev, daarna “gewoon” de Krim afgenomen en nu het land in een oorlog storten.

Poetin beweert dat Oekraïne geen staat is. Hij toont plaatjes waarin hij aantoont dat Oekraïne bestaat uit een kern die gevormd is in de 13de eeuw en die zich toen onderwierp aan Rusland. Daarnaast beschouwt hij het als een historische vergissing dat Lenin in 1919 het Slavische deel van het Russische Rijk opsplitste, een gebied met één stam, Kiev Roes in 988, en één taal (met Oekraïense en Wit-Russische dialecten). Een kaart op een nationalistische Russische website geeft deze visie overduidelijk weer. De titel luidt: ‘Russische geschenken aan Oekraïne’

De huidige staat Oekraïne is volgens de moderne opvattingen een natiestaat. Bij een volkstelling voelde een ruime meerderheid zich Oekraïens. Met de aantekening dat in Oost-Oekraïne men meer inspraak wil in het beleid van Kiev en men meer taalvrijheid wenst.

Poetin is in 2022 ingevallen in Oekraïne met als rechtvaardiging de nazi regering in Kiev te vervangen door een Moskou-gezinde regering en de bevolking in het oosten van Oekraïne te bevrijden van het misdadige regime.

Wat zijn de werkelijke motieven? Overlijden met als grafschrift Poetin de Grote? Bedenk het maar.

De vraag hoe het nu verder moet gaan blijft onbeantwoord.