Soosmiddag; lezing Nico van de Broek: Knippen in de genenEvenementgegevens

  • Datum:

Graag nodigen wij u uit voor een lezing door de heer Nico van de Broek:

 

Knippen in de genen

 

In oktober 2020 werd de Nobelprijs voor Scheikunde toegekend aan de Amerikaanse Jennifer Doudna en de Franse Emmanuelle Charpentier. Toen brak het besef door dat knippen en plakken in de genen m.b.v. CRISPR-  Cas grote toekomstige betekenis zou krijgen.

 

De mens sleutelt al meer dan 10.000 jaar aan het DNA van (vooral) voedings- en siergewassen. Dat gebeurt door kruisen en daarna zorgvuldig selecteren van planten met verbeterde eigenschappen. Bij de opkomst van de landbouwwetenschap vanaf het begin van de 20ste eeuw verliep dat op al maar beter gestructureerde wijze.

 

Na de ontdekking van de opbouw van het DNA-genenstelsel ontstond het besef dat aan de verbetering van planteneigenschappen updates in het genenstelsel (het plantengenoom) ten grondslag lagen.

Met het voortschrijden van de kennis van het genoomstelsel van mens, dier en plant wordt de wens geboren gereedschap te ontwikkelen om vooral genen met kwaliteit verminderende eigenschappen te elimineren. Te beginnen met onderzoek en ontwikkelingen in het relatief eenvoudige genoom van de bacterie E-Coli is dit gereedschap ontwikkeld. Het draagt de naam CRISPR-Cas:

  

Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats

&

CRISPR-associated genes

 

Deze CRISPR-Cas techniek is op ruime schaal in gebruik in de USA, Canada, Rusland en het Verre Oosten. 

Een reactie plaatsen