Een groep van 29 mensen was op 12 april naar de StadsAkkers gekomen om te horen wat daar alzo gebeurt. De Stadsakkers liggen aan Dommeweg 5b en we weten nu wat de naam Dommeweg betekent. In historische stukken is gevonden dat het oorspronkelijk “de Omme weg” heette. Het heeft dus niets met dom te maken.
Wij werden ontvangen in de Blokhut, waar we werden voorzien van een kopje koffie of thee met een lekker stukje appelcake. Een van de medewerkers, Marijke, vertelde over het ontstaan van de StadsAkkers. Het verhaal begint in 2013. Enkele Apeldoorners met een sociaal hart hadden de droom om samen met een enthousiaste groep vrijwilligers groente en fruit te verbouwen voor de voedselbank. Dit op een stuk grond waarop eerst huizen gebouwd zouden worden, maar dat plan ging niet door, zodat de grond braak bleef liggen. Een stuk grond tegen de nieuwe wijk Zuidbroek
aan, dat allesbehalve klaar was om groente en fruit te gaan verbouwen. Enkele van de gemeente gehuurde percelen bouw- en grasland, een verwilderde boomgaard en een boerderijtje, dat was het begin van StadsAkkers.
Een bak aan doorzettingsvermogen.
Door de droom nooit uit het oog te verliezen en een bak aan doorzettingsvermogen kwam er met het verstrijken van de jaren steeds meer draagvlak voor StadsAkkers. Inmiddels zijn er zo’n 120 vrijwilligers werkzaam in de tuinen. Ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kunnen hier nuttig werk doen. Er is een opleiding “Werken in de tuinderij” ontwikkeld voor de medewerkers. Er is een gebouw met vaste toiletten gekomen en er is een blokhut gebouwd, een soort kantine, waar men ook bezoekers kan ontvangen. Vanuit een winkel worden de geoogste groenten en fruit verkocht. Ook staan er bijenkasten op het perceel en de honingopbrengst wordt verkocht in het winkeltje. De winkel is geopend van april tot oktober.
Na het verhaal van Marijke was het opgehouden met regenen en konden we in groepjes van 7/8 personen met een gids de tuin in. Mooi om te zien hoe allerlei groenten, kruiden, bessenstruiken, appel- en perenbomen daar groeien en hoe de plantenbedden en kassen verzorgd en onderhouden worden. Er wordt zeer duurzaam geteeld. De mest, zaden en compost moet allemaal biologisch zijn. De boerderij heeft een “SKAL” certificaat (Stichting Keur Alternatieve Landbouwproducten
De meest bijzondere achtertuin van Apeldoorn.
Tegenwoordig is StadsAkkers misschien wel de meest bijzondere achtertuin van Apeldoorn. Een heerlijke plek in het groen, aan de rand van de stad waar iedereen welkom is en mee mag doen. Om tot rust te komen, om te leren, om elkaar te ontmoeten of om gewoon te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Met de jaren is het assortiment steeds verder uitgebreid en dat wordt voortgezet. Een deel van de oogst wordt verkocht aan steeds meer Apeldoorners die van lekker en gezond eten houden en aan een aantal lokale restaurants. Het andere deel wordt nog steeds met veel genoegen aan de Voedselbank geschonken.
In deze bijzondere tuin worden we rondgeleid door 4 gidsen en wordt er verteld over de verschillende werkzaamheden die er uitgevoerd worden.
Deze blauwe kevers op de planten houden heel erg van munt en vreten de plantjes helemaal kaal. Het is het werk van de vrijwilligers om alle kevers op tijd te verwijderen, zodat er nog iets van de plantjes overblijft.
Met dank aan de vrijwilligers van de Stadsakkers was het een interessante excursie, zeker nog eens leuk om te bezoeken als alles groeit en bloeit.