De lezing van Marianne Meyboom: Bijen



Op 8 maart was Marianne Meyboom bij ons op bezoek om ons veel wijzer te maken over de leefwijze van bijen.

Marianne is sinds 2015 imker en is medevoorzitter van de imkersvereniging in Wageningen. Naast honingbijen heeft zij een grote voorliefde voor wilde bijen. Zij is werkzaam als beleidsadviseur bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging op de thema’s biodiversiteit en bijengezondheid. Nooit geweten dat er wel 500 bijensoorten zijn.

Zij heeft ons verteld over de koningin, de werksters en de darren. Hoe de darren uiteindelijk uit de korf geduwd worden. Hoe de bijen aan het werk gaan met het maken van kamertjes in een bijenhotel. We hebben alles geleerd over het meest geschikte bijenhotel, waarvan de gangen zeker 10 centimeter diep moeten zijn. Ook weten we nu de verschillen tussen bijen, wespen, hommels en zweefvliegen.

Heel interessant is dat de bijen communiceren door de dans. Het stuifmeel wordt vervoerd via de achterpoten, de buik, of de krop. De bijenstand is nogal achteruit gegaan, mede door de teruggang van de biodiversiteit.

Het is dus belangrijk om je tuin vol te zetten met veel kleurige bloemen en planten. Het verschil tussen bijen en wespen is leuk om te weten: bijen zijn een stuk hariger dan wespen, de honingbij is bruin/zwart van kleur en een wesp is geel/zwart. Bijen zoemen rond planten en verzamelen nectar en stuifmeel, terwijl wespen vleeseters zijn en vliegen, muggen en spinnetjes vangen.

Al met al was het een heel interessante en leerzame lezing, met dank aan Marianne.