Presentatie Jan Bark over “De winkel van Sinkel”


Op woensdag 13 april heeft Jan Bark een lezing gehouden over “De Winkel van Sinkel”. Jan Bark heeft een klein privé museum genaamd “in de Zevende Hemel” over Nederlandse feesten en tradities. Jan had ook een aantal spullen uit zijn museum meegenomen.

 

De lezing ging van marskramers die wisten wanneer mensen stamppot aten (want daar konden ze gratis mee-eten) en waar hooibergen waren waarin ze konden slapen, tot aan de huidige webwinkels. Van hondenkar (tot 1963 nog toegestaan) tot aan de SRV wagens.

Ook bakker en groenteboer kwamen vroeger nog aan de deur, evenals kolenboer, voddeboer, peterolieboer, schillenboer en scharensliep. En dan was er natuurlijk nog de markthandel. De eerste winkels ontstonden strategisch op kruispunten van wegen.

 

Op de pof kopen kwam aan de orde. Vroeger hadden mensen een weekloon en op zaterdag werden alle uitstaande schulden betaald. Drogisterijen waren de eerste winkels die producten inpakten in papier om daarmee reclame te maken. Voor die tijd had je bruine papieren zakken zonder reclame.

 

Verder nog de eerste winkelwagentjes, die de eerste weken voor omzetstijgingen van 100 % en meer zorgden. De warenhuizen zoals Bijenkorf, V&D en Blokker die inmiddels allemaal in de problemen zijn geraakt. Vanaf ca. 1960 kregen we ook nog automaten (sigaretten, Febo kroketten, etc.) om ook na sluitingstijd iets te kunnen verkopen.

 

Jan liet veel plaatjes van oud-Apeldoorn zien die vanuit de zaal veel reacties losmaakten. Al met al een leuke middag en iets om over na te praten.

 

Er waren ruim 30 bezoekers aanwezig.

 

Hieronder staan de foto’s gemaakt door Richard Morgan: