Terugblik op het bezoek aan herinneringscentrum “Het Apeldoornsche Bosch”


Op 9 april om 14.00 uur werden we ontvangen in de ontvangstzaal van Het Apeldoornsche Bosch door Richard Oostwal, die de geschiedenis en het heden van de plek toelicht.

Het Apeldoornsche Bosch wordt in 1909 opgericht door de ” Vereeniging Centraal Israëlitisch Krankzinnigengesticht in Nederland. De Joods-psychiatrische instelling groeit uit tot een bloeiende instelling. Aan het hoofd staat geneesheer-directeur Jacques Lobstein en pedagoog Philip Fuldauer start in 1930. Met de verhuizing in 1934 naar nieuwe paviljoens, betrekt de familie Fuldauer de woning op de hoek van de Zutphensestraat en de Laan van Erica. In dit pand is nu het Herinneringscentrum gevestigd.

Na deze introductie konden we het voormalig woonhuis van de familie Fuldauer bezichtigen. Hier werden we per kamer meegenomen door de geschiedenis van deze plek. Naderhand konden we naar buiten om een panelenroute te volgen, die ter plekke meer vertelt over de geschiedenis van de Joods-psychiatrische instelling.

In de nacht van 21 op 22 januari 1943 ontruimt de bezetter op brute wijze Het Apeldoornsche Bosch. Ruim 1100 patiënten en personeelsleden worden met hun directe familie (echtgenoten en kinderen) op een rechtstreeks transport naar Auschwitz gesteld en vermoord. Op 22 januari en 1 februari worden nog eens 265 mensen naar Westerbork gebracht. Uiteindelijk overleven slechts 21 medewerkers.

De geschiedenis van het Apeldoornsche Bosch is heel indrukwekkend en bijzonder triest, maar het is goed om het een keer tot je te nemen.

Degenen die er niet bij waren kunnen we zeker een bezoek aanraden.