Jaarlijkse busreis, bestemming Afrika Museum bij Berg en Dal


Op 14 september 2022 konden we weer, na jaren een dagje uit met de bus. We hadden een behoorlijk vol programma.

Keurig op tijd vertrokken we met 39 personen in de bus van Van Kooten met aan het stuur chauffeur Hans richting de Thornsche Molen in Persingen waar we rond 10 uur werden ontvangen met koffie en een stevig stuk appeltaart. Het was inmiddels zachtjes gaan regenen, een lichte teleurstelling. Vlak bij de molen ligt het vluchtelingen monument ‘Dertig Menschenkinder’. De toelichting luidt als volgt:  ‘Metershoge eikenhoutenbeelden met anonieme gezichten, strakke monden en holle ogen, onderweg naar een beter lot, kijkend naar Nederland ..’, indrukwekkend. Onze tocht zetten we voort in de zonnetrein voor een boeiende tocht door de Ooijpolder, langs eeuwenoude boerderijen, prachtige doorkijkjes en restanten van de eens bloeiende steenbakkerijen. Villa’s van de eigenaren en arbeidershuisjes voor de werkers zonder elektriciteit en water. De effecten van de hete droge zomer waren goed zichtbaar in het landschap. Ondanks de regen kunnen we terug kijken op een bijzondere rit.

Deze tekst stond bij het monument
Bovenstaande tekst stond bij het monument

Na terugkeer bij de molen moesten we opschieten om op tijd bij de Pannenkoekenboot te zijn, 4 minuten voor vertrek arriveerden we bij de boot. Het was inmiddels tot ieders genoegen droog geworden. Op de boot konden we genieten een pannenkoekenlunch en het uitzicht over de Waal. Dagelijks passeren hier zo’n 400 tot 500 schepen. Aan weerszijden hadden we zicht op oude industrie van Honig, een nieuwe container terminal en ons passerende schepen. De steile helling als gevolg van de zeer lage waterstand, om aan en van boord te gaan was toch voor menigeen ‘een dingetje’.

Nadat iedereen weer veilig aan wal stond, bracht de al klaarstaande bus ons naar onze volgende bestemming: het Afrika Museum in Berg en Dal. Hier kon iedereen met of zonder gids het museum verkennen. Na dit bezoek kijk je toch anders aan tegen het continent Afrika, waar wij, Westerlingen, niet altijd even positief bezig zijn geweest. De tentoonstelling laat ook de veerkracht zien van het huidige moderne Afrika.

Rond 5 uur was het weer tijd voor vertrek en bracht de bus ons langs rustige binnenwegen naar de Ruggestee in Hoenderloo waar we de dag afsloten met het diner. Met goedgevulde magen bracht onze chauffeur Hans ons weer veilig terug naar ons vertrekpunt aan de Dubbelbeek. We mogen terugkijken op een geslaagde, gevarieerde dagtocht.

Met dank aan de fotografen Nico Heiner, Jos van der Veeken, Riët Brand en Tejman Grewal