Nieuwsbrief januari 2021


Het bestuur van de VGPA wenst alle leden een gelukkig en gezond 2021

Door de lockdown moeten we ook de soosmiddag van 13 januari afzeggen. Voorlopig duurt de lockdown tot 19 januari, maar het is onwaarschijnlijk dat dan alle beperkingen opgeheven worden. Dus de soosmiddag van 10 februari zal ook wel niet door kunnen gaan.

Het Bestuur hoopt dat de ALV doorgang kan vinden. Volgens onze statuten moet er jaarlijks voor 31 maart een ALV gehouden worden.

In de week voor kerst hebben we een kleine kerstattentie bij alle leden bezorgd. Bij de adressen rond Apeldoorn zijn we persoonlijk langs geweest en bij de leden, die wat verder weg wonen, hebben we het via PostNL laten bezorgen. We hebben heel veel leuke reacties binnen gekregen. Het was van onze zijde leuk alle leden in deze coronatijd persoonlijk te spreken. Wel op 1.5 meter afstand natuurlijk. Bovendien is ons adressenbestand nu weer up-to-date.

Contributie 2021…

Zoals ik de vorige nieuwsbrief al heb aangekondigd, heeft het Bestuur besloten de contributie voor 2021 éénmalig te verlagen tot € 10,- (i.p.v. de gebruikelijke € 25,-). Inmiddels hebben veel leden de contributie al overgemaakt. Dit is een herinnering voor de leden die dat nog niet gedaan hebben.

Verhalen van leden

Gelukkig heeft de oproep in de nieuwsbrief van december 2020 een aantal reacties opgeleverd, waarvan er 2 opgenomen zijn. Allereerst een verhaal van Nico Heiner over de Apeldoornse klepperman, en daarna nog een verhaal van Rijk Bennis over de manager. We zijn ervan overtuigd dat er nog veel meer creativiteit in onze leden zit, dus stuur de mooie verhalen en anekdotes op!

De Klepperman

In deze rare periode rond Kerst en Nieuwjaar ben ik ook weer eens in de geschiedenis van Apeldoorn gedoken. Een voor deze tijd toepasselijke verrassing kwam ik tegen. In de jaren omstreeks 1850 beschreven, ook door o.a. J. P. Heije, en Nicolaas Beets.

De klepperman of Nagtwaker die zijn ronde deed en zorgde zodoende voor orde en rust tijdens de nachtelijke uren. Met de jaarwisseling was dat wel anders bij de Apeldoornse klepperman.

Als hij zijn ronde deed was het sein voor de Apeldoornse jongelui om met donderbussen, schiettuig en ketels naar buiten te komen en zoveel mogelijk lawaai te maken. Wat deerde dat, er viel voor hem in die periode ook wel een extraatje te verdienen tijdens zijn ronde. Dat bracht hem ook tot het uitroepen van een Nieuwjaars boodschap, al dan niet negatief of positief op alcohol te zijn getest.

Gokje van mij, de klepperman zelf heet Schepper voor zijn extra zakcentje!

Bij zo’n boodschap die nooit verloren mag gaan kan ik in alle nuchterheid beamen,

Nico Heiner

Iedereen is een manager

Laat er geen misverstand over bestaan, management is de meest fundamentele noodzaak in het menselijk functioneren. Zonder deze eigenschap gaat het niet. Daarom is het ook fijn dat iedereen, in meer of mindere mate, over deze eigenschap beschikt en we beginnen er dan ook al heel vroeg mee. Dat zie je bij peuters en kleuters wanneer ze beginnen om zich zelf te vermaken. Ze hebben een ruim arsenaal aan speelgoed en dat vinden ze leuk maar wat ze nog veel leuker vinden is het spul waarvan de opvoeders vinden dat ze daar vanaf moeten blijven. Potten en pannen of de stofzuiger en niet vergeten de stopcontacten.

Maar het is niet anders. Ze managen hun eigen speel gedrag, vinden dat ze overal aan moeten zitten en willen dus hun eigen keus maken. Meestal spelen ze daar heel tevreden en rustig mee maar soms loopt het uit de hand. Dan heb je er één bij die niet weet hoe gauw hij het attribuut in elkaar moet rammen. Deze is begenadigd met slopers talenten en dat komt er meestal in een vroeg stadium uit.

Dat is natuurlijk wel even schrikken voor de verwekkers, ten minste voor die gene die er iets moois van willen maken, maar het is niet anders. Wat in de genen zit ingebakken krijg je er met geduld en verstandig praten meestal toch niet uit.

Je ziet het ook wanneer ze samen spelen. Vaak kunnen ze aardig met elkaar opschieten maar regelmatig is het oorlog en dat komt meestal omdat er één is die de baas wil spelen, die wil het voor allemaal regelen/managen. Daar mag je van hopen dat het nog goed zal aflopen wanneer deze ergens in de maatschappij een boterham moet verdienen.

Vervelend wordt het wanneer die rakkers gaan groeien en allerlei zaken anders gaan doen dan de opvoeders hadden bedacht dat goed voor ze is. Dan gaan ze hun eigen weg, ze vinden dat ze de vrijheid moeten hebben. De pappies en de mammies zijn plotseling niet begrijpende kortzichtige kneuters geworden en ze willen er uit, op eigen benen staan. Ze weten heus wel wat ze doen roepen ze dan.

Nou als ze mazzel hebben lukt het, maar soms lukt het niet en gaan ze in de vernieling. Slecht gemanaged dus. Maar misschien wilden ze het wel zo en dan kun je weer zeggen goed gemanaged. Het ligt er maar aan welke doelstelling je wilt realiseren.

Er is dus geen ontkomen aan. Management is een bij de mens ingebakken proces. Het is leiding geven aan wat ons dagelijks bezig houdt. Er moet iets worden gedaan en geregeld om een goed resultaat te krijgen. Kleine dingen thuis of in de VGPA. Een huishouding, voetbaltrainer, oliebollenkraameigenaar, een reis organiseren, lekker in bad gaan, hoofden van scholen, artsen, verplegend personeel, bedrijven en projecten en ga zo maar door. Overheden ook, maar regelmatig lijkt het er op dat ze daar nog niet zo goed begrepen hebben wat het eind resultaat moet zijn.

Goed, steeds wanneer je ergens je handen aan vuil maakt moet het dus geregeld en / of georganiseerd en dus gemanaged worden. Zonder gaat het niet, dan staat alles stil en gebeurt er niets.  Het is de basis van ons functioneren en dat gaat door tot dat onze rikketik stopt. En zelfs dan zijn er mensen die, op het sterfbed, van alles willen regelen. Begrafenis, crematie, de zorg voor de achterblijvers, huis en tuin, verenigingen, je kunt het zo gek niet verzinnen.

Wat dacht je van een testament. Ben je allang onder de grond gefrommeld of door de schoorsteen verdwenen en zitten de nabestaande nog met de gevolgen van je, bij leven verrichte, management activiteiten.

We kunnen dus rustig concluderen dat tussen het moment van bewust wordende kleuter en het moment dat het kaarsje uitgaat een heel leven ligt van dag in dag uit, van vroeg tot laat, regelen, organiserende leiding geven, managen dus.

Rijk Bennis