Ons uitstapje van 13 september naar Orvelte en Veenhuizen


Op 13 september stond ons jaarlijkse busreisje op het programma. Naast een reis naar Orvelte en Veenhuizen stond er ook windkracht 10 (aan de kust) en veel regen op het programma. Er ging een hele lading paraplu’s mee op reis, en natuurlijk regenjassen. Gelukkig was de regen zo vriendelijk rekening te houden met de tijd dat wij buiten waren.

Onze eerste bestemming was het museum dorp Orvelte. Hier was het wel heel erg rustig en waren een aantal demonstraties gesloten. Er staan nog veel boerderijen rond de brink die er aan de buitenkant nog authentiek uitzien, maar tegenwoordig meestal een bestemming hebben als winkel, restaurant of iets dergelijks.

Wie in het gevangenis museum in Veenhuizen de martelwerktuigen uit de middeleeuwen wist te overleven, kreeg een stuk historie van Veenhuizen te zien en over het gevangeniswezen in het algemeen. En we mochten even rechtbankje spelen. Tijdens de lunch merkte iemand de vreemde dakconstructie op (met 2 puntdaken naast elkaar). Later werd duidelijk dat er vroeger een muur dwars over de lengterichting door het gebouw liep. Met aan de binnenkant ruimtes voor de bad guys (de gevangenen) en aan de buitenkant de woningen voor de good guys (de bewakers).

Het diner was in restaurant De Nieuwe Ruif in Vilsteren. De eigenaar vertelde iets over de historie van het landgoed Vilsteren en over de omliggende landgoederen/kastelen. We hadden van tevoren moeten kiezen tussen schnitzel, kipfilet of zalm als hoofdgerecht. De keuze bleek ook invloed te hebben op het voorgerecht en nagerecht. Heel apart, maar wel lekker.

De deelname was dit jaar minder dan voorgaande jaren: 36 personen zijn mee geweest en hebben een leuke dag gehad, met misschien iets te veel lopen voor sommigen.

De foto’s van Nico Heiner van ons uitstapje van 13 september naar Orvelte en Veenhuizen

Hieronder staan de foto’s van Richard Morgan