Op 9 oktober heeft Frans Goedemondt ons wegwijs gemaakt in de genealogie. Voor de pauze heeft Frans uitgelegd hoe je je voorouders kunt vinden. Er is tegenwoordig heel veel informatie online beschikbaar, zodat je zelf niet meer in stoffige archieven hoeft te duiken. Maar als je dat graag wilt kan dat ook nog steeds wel.
Frans heeft ons wegwijs gemaakt in de open archieven (www.openarch.nl). Een database met op dit moment 213 miljoen persoonsvermeldingen. Niet dat er 213 miljoen unieke personen in vermeld staan, één persoon kan meerdere keren vermeld worden (geboorte, huwelijk, overlijden) en elke akte heeft meerdere personen.
Het voordeel van open archieven is dat er alleen informatie in staat die met documenten onderbouwd is. Dat wil niet zeggen dat alles klopt, omdat de gegevens destijds foutief ingevoerd kunnen zijn. Bovendien is de vader die vermeld staat niet altijd de biologische vader.
Een probeerabonnement met de basisfunctionaliteit van open archieven is gratis. Neem je een plus abonnement dat krijg je extra functionaliteit zoals “Voorouders tonen in kwartierstaat”, “Automatisch kinderen zoeken”, “Download van aktes en zoekresultaten”. Dit kost € 18,- per jaar.
Gelukkig had een aantal mensen hun grootouders (naam) meegenomen, zodat Frans live kon zoeken.
Na de pauze heeft Frans een gratis genealogieprogramma voor Windows laten zien: Aldfaer (www.aldfaer.nl). Vanaf hun website is het gratis te downloaden (ook voor Mac). Met dit programma kun je je eigen stamboom bijhouden, en de voorouders die je b.v. via open archieven (of via www.wiewaswie.nl of in documenten voor 1811 zoals beschikbaar in www.vpnd.nl) hebt gevonden, invoeren. Het is wel handig de bron (dus waar je de info gevonden hebt) ook in te voeren.
Als je je stamboom online publiceert zorg er dan voor dat je de privacyregels in acht houdt (100 jaar voor geboortes, 75 jaar voor huwelijken en 50 jaar voor overlijdens).
Er waren ongeveer 40 mensen aanwezig en gezien de reacties vonden ze het een interessante lezing.