Jaarlijkse busreis, bestemming het Museum MORE, Ruurlo


Op 11 september stond ons jaarlijkse busreisje op het programma. Riët had een mooi programma samengesteld en dit door busmaatschappij Van Kooten laten uitvoeren.  

Onze eerste bestemming was museum MORE in Ruurlo. Daar kregen we koffie met appeltaart. Het museum MORE ging pas om 11:00 open, dus we hadden alle tijd om bij te kletsen. En te luisteren naar het pianoconcert waarop Paul Blom ons trakteerde.

Het museum MORE is gehuisvest in Kasteel Ruurlo, een prachtig kasteel dat ook nog een tijdje als gemeentehuis dienst heeft gedaan. De prachtige raadszaal wordt nog steeds als trouwlocatie gebruikt. Wij kwamen natuurlijk vooral voor de schilderijen van Carel Willink die hier hangen, en natuurlijk de jurken van zijn extravagante vrouw Mathilde. Wat ook bijzonder was zijn de plafonds en de vloeren. De patronen in het plafond komen terug in het parket op de vloer.

De lunch was in de kasteelboerderij van Kasteel Vorden. Op de voormalige deel werd een uitgebreide lunch geserveerd. In een gemoedelijke sfeer konden we zoveel eten als we wilden, en na afloop werden we uitgezwaaid door de bediening.

’s Middags een bootreis over de Oude IJssel. Onder leiding van gids Harry vertrokken we vanuit Ulft, eerst tot aan de Duitse grens, en daarna de andere kant op tot aan de sluis bij Terborg. Gelukkig had de boot een dekzeil zodat we het binnen droog hielden. Gids Harry bleek bepaald geen Willem de Zwijger te zijn. Hij vertelde ontzettend veel. Dat we een tijdje moesten wachten voor een brug was voor Harry geen enkel probleem. We weten nu dat 1 % van de kosten van wegen aan kunst besteed moet worden. Langs de Oude IJssel loopt een provinciale weg met kunstwerken in het kader van de ijzerindustrie die er ooit rond Ulft te vinden was. Volgens Harry moest je kunst snappen, maar als je het snapt is het geen kunst meer. Daar konden we niet al te lang over nadenken, want Harry had geen uit-knop. De Oude IJssel loopt door een prachtig natuurgebied.

De dag werd afgesloten in restaurant de Heideroos in Eerbeek, waar we een 3-gangen diner opgediend kregen. Met een vriendelijke bediening en die voor een vlot verloop van het diner zorgden. Waardoor we de tijdsuitloop door Harry weer inlopen. Zodat we toch nog op tijd terug waren in Apeldoorn. Waar de motregen inmiddels was overgegaan in een stevige bui.

De deelname viel dit jaar een beetje tegen, slechts 32 personen zijn mee geweest en zij hebben een leuke dag gehad, heel relaxed.

Hieronder de foto’s, deze keer gemaakt door Ab Vinkes en Bert Middeldorp. De tweede reeks foto’s zijn van Nico Heiner. Alle fotografen bedankt voor jullie bijdrage.