Soosmiddag november 2021


Op woensdag 10 november heeft Bert Middeldorp een lezing over het “paradijs” Nieuw Zeeland gehouden, oftewel over Aotearoa, zoals het door de Maori’s genoemd wordt, wat zoiets als “het land van witte wolken” betekend.

Bert heeft iets over de historie verteld en dat er tot de komst van de mens een paradijs was voor vogels. Zonder zoogdieren die ze zouden kunnen storen. Veel vogels konden dan ook niet vliegen, was ook niet meer nodig want ze hadden geen natuurlijke vijanden. Met de komst van de mens bleek dat toch niet zo handig en zijn een aantal unieke soorten zoals de Moa’s uitgestorven, andere soorten worden met uitsterven bedreigd.

De “ontdekkers” van Nieuw Zeeland, Abel Tasman en later James Cook, worden nog steeds geëerd. Zo hebben we de Tasmanzee, Tasmanpark (Nationaal Park), Mount Cook, Cookstraat (zee tussen het Noorder- en Zuidereiland) en Cook eilanden (deel van Polynesië dat bij Nieuw Zeeland hoort).

Doordat Nieuw Zeeland op een breuklijn tussen de Pacificplaat en de Indo-Australische plaat ligt zijn er veel (actieve) vulkanen en aardbevingen. Ook geisers komen hoofdzakelijk voor aan de rand van de Pacificplaat. Het Noorder- en Zuidereiland liggen opmerkelijk genoeg niet op dezelfde plaat.

Bert had wat leuke filmpjes uitgezocht over de Haka dance, het Maori dorp Whakarewarewa en het vulkanische park Wai-O-Tapu. Helaas zonder geluid. Waarschijnlijk werd het geluid via de HDMI kabel naar de beamer gestuurd en die had geen luidsprekers….. Mocht iemand de filmpjes met geluid alsnog willen horen, dan kan dat door op de links te klikken.

Bert heeft vooral geprobeerd de prachtige natuur, de vriendelijke bewoners, de rust en de lege stranden te willen overbrengen. Iemand miste nog de koeien, maar die zaten er wel degelijk in.

Met dank aan Luuk en Marion Koens, en aan Mientje Berkelmans die fotoboeken over Nieuw Zeeland hebben meegebracht. Er waren ongeveer 35 toehoorders, die soms toch nog wel met wat vragen bleven zitten, zoals de vraag waarom het Westereiland niet aan de orde gekomen is. Dit eiland was bij Bert onbekend; het bleek Australië te zijn….. Geeft de rivaliteit tussen Nieuw-Zeeland en Australië mooi weer.