Lezing Hans Schenk: Zuid Afrika


Op woensdag 9 november heeft Hans Schenk een lezing gehouden over Zuid-Afrika. Hans heeft Zuid Afrika de afgelopen 25 jaar bijna jaarlijks bezocht (hij heeft hier familie wonen) en heeft in de loop van deze 25 jaar ca. 60.000 KM afgelegd in dit land. Hij heeft alle hoeken van het land gezien.

De lezing van Hans was veel meer dan een reisverslag met alles wat hij in de loop van de jaren gezien en beleefd heeft. Hans heeft één van de reizen nader besproken, een reis die hij vanaf de  zuidkust door het binnenland maakte naar het Kalahari Gemsbok National Park en terug via de westkust, een reis van 6000 KM. Volgens Hans is een 4-wheel drive geen overbodige luxe, en toonde dit aan middels foto’s van beekjes die overgestoken moesten worden (zonder brug) en vast komen te zitten in het woestijnzand, waarna hij zijn reis met half leeggelopen banden moest voortzetten. Onderweg overnachtend op de meest idyllische plekken. Zelf lunch klaarmaken op de achterklep omdat dorpjes soms honderden kilometers uit elkaar liggen. En over hoge bergpassen, b.v. de Prince Alfred pas, die je zelf virtueel op kunt rijden (https://www.mountainpassessouthafrica.co.za).

Hans heeft de lezing verder uitgewerkt en de tekst is op veler verzoek bijgevoegd aan dit verslag. Dus onthoud ik me van een verdere samenvatting van zijn verhaal. Wel opmerkelijk was dat sinds de komst van Jan van Riebeek op 6 April 1652, op verzoek van de VOC alles schriftelijk bijgehouden moest worden. Dit zit blijkbaar in onze genen, want ook nu nog klagen veel werknemers over de tijd die ze moeten besteden alles te verantwoorden.

Interessante naslagwerken:

Martin Bossenbroek – De Boeren Oorlog

Bram Vermeulen – Help, ik ben blank geworden

De 40 toeschouwers gaven Hans een welverdiend applaus.