Nieuwsbrief April 2021


Nadat we dit jaar de ALV digitaal (via e-mail) hebben gehouden, hebben we jullie samen met de nieuwsbrief van maart, de concept versie van de notulen toegestuurd. Hierop konden tot 31 maart nog vragen en opmerkingen ingediend worden. Er zijn geen vragen of opmerkingen binnengekomen, afgezien van één e-mail van iemand die het overal mee eens was. Hierbij is de ALV voor 2021 afgerond.

We willen natuurlijk zo snel mogelijk terug naar ons normale leven. Voorlopig zitten we nog in de 3de golf, en zullen we moeten wachten tot we allemaal gevaccineerd zijn. Ik neem aan dat velen van jullie inmiddels de eerste prik wel gehad hebben, en misschien ook al wel de 2de. Helaas zijn bijeenkomsten voorlopig nog niet toegestaan. We hopen nog steeds tijdens de zomermaanden een bijeenkomst te kunnen organiseren. Een soort hernieuwde kennismaking onder het genot van een hapje en een drankje.

Op 12 maart is ons lid Gerrit Slotboom overleden. We hebben namens de VGPA een condoleance kaart gestuurd.

Verhalen van leden

Inmiddels hebben we meerdere verhalen van leden binnen gekregen. Dit keer een verhaal van Nico Heiner over Eurobiljetten en Eurobruggen, een verhaal van Rijk Bennis over de corona perikelen, en een verhaal van Bert Middeldorp over de Hannover Messe.Hiermee is de redactie door de voorraad verhalen heen. Hopelijk dat jullie je creativiteit willen aanspreken om ons te vermaken met mooie verhalen en anekdotes.

De Euro

Sinds ruim twintig jaar kennen wij de euro. Handig in gebruik binnen de Europese Unie met één portemonnee en geen gehannes met wisselende koersen.

Allereerst het ontwerp van het € teken.

Bekend zijn o.a. de Britse pound (£) en de Amerikaanse dollar ($) daar is nu de euro bij gekomen. De schrijfwijze is euro zonder hoofdletter; behalve in Duits sprekende  gebieden . Daar is euro (Euro), een zelfstandig naamwoord en wordt dus met een hoofdletter geschreven. Het is maar een weet!

Het euroteken (€) is de Griekse letter epsilon (Є), de eerste letter van het Griekse woord voor “Europa”, waarin het horizontale streepje is vervangen door twee parallelle lijnen die voor stabiliteit staan. De naam “euro” is in 1995 gekozen op een bijeenkomst van de Europese Raad in Madrid.

Nu de ontwerper van het euroteken. Ook makkelijk die is onbekend of toch niet?

Op het vormgevingsbureau van de Europese Economische Gemeenschap, de voorloper van de Europese Unie was het hoofd van die afdeling de Duitser Arthur Eisenmenger. Onder zijn verantwoordelijkheid zijn ook de Europese vlag en het CE kwaliteitssymbool ontworpen.
Inmiddels was Eisenmenger gepensioneerd.

Bij de introductie in 1999 van het € symbool werd door de toenmalige Eurocommissaris gezegd dat het 4 ontwerpers waren, zonder namen te noemen, die het symbool hebben ontworpen. Eisenmenger voelde zich gepasseerd en beledigd maar het bleef bij de onbekende ontwerpers. In latere publicaties wordt de Belg Alain Billiet aangemerkt als de ontwerper.
Dus het is nog steeds discussiëren.

De officiële invoering betekende het gelijke geld voor meer dan 300 miljoen Europeanen. De eerste drie jaar was de euro voor ons inwoners een onzichtbare valuta, en werd enkel gebruikt als rekenmunt, bijvoorbeeld bij elektronische betalingen. Pas op 1 januari 2002 werd het zogenoemde chartale geld in omloop gebracht, ofwel de eurobankbiljetten en euromunten.

Die vervingen de bankbiljetten en munten van de nationale valuta.
In Nederland kregen wij allemaal een mooi boekje en een zakje met munten ter kennismaking.

Eurobiljetten

De eerste serie biljetten bestond uit 7 coupures. Op de achterzijde zijn bruggen afgebeeld. Probeer de bruggen niet in Europa te zoeken waar ze te vinden zijn. Bij het ontwerp is rekening gehouden met nationale gevoeligheden van de deelnemende landen en zijn er fantasiebruggen afgebeeld. Zij geven op elke coupure wel een tijdsbeeld weer in de cultuurgeschiedenis en architectuur, als barok, renaissance, gotiek, enz. (foto)

De tweede serie (2013) bankbiljetten, nu in omloop, zijn van meer geavanceerde beveiligingen voorzien. (Europa serie)

Om het criminelen moeilijker te maken is de € 500 coupure niet meer in omloop en komt in de toekomst geheel te vervallen.

Eurobruggen

De werkelijkheid van de bruggen is anders want vanaf 2011 zijn de bruggen wel realiteit. Spijkenisse tekent daarvoor. Hoe zit dat?

De ontwerper Robin Stam kwam op het idee de bruggen te realiseren en dat werd door de gemeente Spijkenisse gehonoreerd als toegepast kunstproject in de nieuwe wijk “het Land”. De woonwijk is omgeven door kanalen en toegang is alleen over bruggen mogelijk. Zes stuks in totaal. Eén brug heeft twee verschillende zijden, (€ 5 en € 20), want er zijn immers 7 biljetten. Naast de vorm is ook de kleur van de waardepapieren overgenomen in de uitvoering. Het verschil is dat de fantasiebruggen veel grotere dimensies weergeven dan de nagebouwde exemplaren.

Er is ook nagedacht over eventuele auteursrechten en daarom goedkeuring aan Europese- en Nederlandse bank gevraagd en verkregen voor de realisatie.

Ik ben er niet geweest en heb dus geen eigen opnamen en kies er voor jullie te verwijzen naar https://nl.wikipedia.org/wiki/Spijkenisser_Eurobruggen waar alle bruggen en biljetten bij elkaar staan. Mooier kan ik het niet maken.

Nico Heiner

Corona perikelen

Ik ben 86 en leef dus grotendeels met mijn herinneringen want het grootste deel van de koek is op.  Dat is geen somberte maar de realiteit van een bestaan waarbij mijn toekomstige activiteiten plotseling beperkt zijn als gevolg van de  corona dreiging. Het is een teleurstellende ervaring wanneer je je verdere leven had willen invullen met mooie plannen die voorlopig voor een heel lange tijd de ijskast in moeten, misschien wel afdeling diepvries.

Maar het is niet anders. We muteren er lustig op los en proberen het elastiek van onze opgelegde  beperking zover mogelijk op te rekken en intussen lopen we er als een stel boeven rond met gezicht bedekkend mondkapje. Vooral wanneer je dan ook nog een pet of muts opzet wordt het helemaal eng.

Wanneer je dan ook nog een brildrager bent is het vaak een rede te besluiten om zoveel mogelijk thuis te blijven want  op straat zegt om de haverklap iemand je gedag en denk je, wie is dat nou weer. De zon schijnt maar het is permanent mistig om je heen.

Wat opvalt is dat de mede mens van veel jongere leeftijd dan ikzelf het niet zo nauw nemen terwijl je toch zou denken die hebben nog een heel lang leven voor de boeg dus wees er zuinig op. Maar nee ze willen feesten, shoppen en chillen. Dat laatste heb ik lange tijd niet geweten wat dat nou betekende.

Maar dan, wij ouwe knarren, wij weten als geen ander de waarde van het bestaan te realiseren en dat komt omdat er niet zoveel meer over is. We willen nog zoveel mogelijk iets doen met ons resterende (wat een rot woord) leven en als dat voorzichtig en beperkend moet vooruit dan maar. We blijven positief denken en maken van de ons resterende mogelijkheden  zo verstandig mogelijk gebruik. Zelf heb ik de eerste prik al te pakken en de tweede komt  27 maart.

Het geeft zelf vertrouwen en hopelijk bescherming, alleen niet vergeten, alle voorzorg maatregelen in acht te blijven nemen.

Rijk Bennis

Hannover Messe

In 1971 waren er problemen met de P1000 op de Hannover Messe (destijds een jaarlijkse industrie beurs). Ik moest toen hals-over-kop met Toos Engelen naar de Messe. Ik werkte toen bij SSP (Software Development) en Toos werkte bij support en verzorgde de contacten met Duitsland.

Toos had als vervoermiddel een Eend, en in een Eend is het een hele reis naar Hannover. Toen we s’ avonds eindelijk in Hannover waren, konden we meteen aan de slag. Het probleem was dat het systeem „hing“. We hebben de hele avond getest en niets gevonden.

Aan de P1000 had men van allerlei apparaten, zoals plotter, tape, printers, kaartlezer, etc.) aangesloten en alles moest bewegen. Als de plotter stopte wist je dat het systeem problemen had. De volgende dag tijdens de beurs was ik stand-by. Als de plotter stopte, en er was geen demonstratie voor een klant aan de gang, startte ik snel het systeem opnieuw op, en hiermee was het probleem voorlopig weer opgelost. Dit gebeurde een paar maal per dag.

s ’Avonds na afloop van de beurs kon ik dan in alle rust het probleem proberen op te lossen. Echter in de avonduren ging alles goed…. De volgende dag ging het precies zo: overdag trad het probleem soms op, s’ avonds niet.

Achteraf bleek dat de temperatuur de oorzaak van het probleem was. Een IO-completion interrupt kwam niet door. Overdag stonden op de beurs alle computers aan, en waren er veel bezoekers, waardoor de temperatuur opliep. s ‘Avonds als alle bezoekers weg waren, werd het koeler, en deed zich het probleem niet meer voor….

Het was er wel héél gezellig, met o.a. Friedl Schwartmann, Hübner (de man zonder voornaam) en Jürgen Möhring. Vooral in het Philips „Café“ op het dak van de Messe was het gezellig. Daar zijn heel wat colaatjes gedronken….