Soosmiddag November 2017; Lezing Hennie Kok over opkomst en ondergang van Unidata


Op 8 november heeft Hennie Kok een lezing gegeven over de opkomst en de ondergang van Unidata. Als gepensioneerde studeerde Hennie geschiedenis bij de Universiteit Utrecht waar hij in 2008 zijn Masterstudie afrondde. Zijn eindstudie was getiteld: Unidata opkomst en ondergang (1973-1975) en dit volledige verhaal van Hennie is te lezen via deze link (http://www.intact-reunies.nl/images/stories/unindata/unidata.pdf). Of via deze link en download vervolgens het document.

 

ondertekening Unidata

ondertekening Unidata verdrag

Er was veel belangstelling voor deze lezing, in totaal waren er ca. 50 toehoorders aanwezig. Onder deze toehoorders ook een aantal niet leden die via Eric van Amstel en Nico van de Broek belangstelling voor deze lezing hadden getoond. Er waren helaas slechts 7 vrouwen onder de toeschouwers, misschien dat zij vermoedden dat dit vooral over mannen gaat, aangezien het tot een ondergang leidde. Wat dat betreft hadden ze het goed gezien, alle hoofdrolspelers waren mannen.

De samenwerking tussen CII, Siemens en Philips was meer een gedwongen huwelijk. Afzonderlijk konden ze de concurrentie met vooral IBM niet aan, en ze hoopten dit samen wel te kunnen. Siemens en Philips waren grote elektronica concerns met veel know how op dit gebied, terwijl CII vooral een software bedrijf was, waar bovendien de Franse overheid een dikke vinger in de pap had. Het is niet voor niets dat er in het verhaal van Hennie maar liefst 3 namen van Franse presidenten voorkwamen, terwijl de andere landen hooguit op ministerieel niveau staatbemoeienis was.

Bovendien hadden de verschillende partners ook een eigen agenda en zochten ook andere samenwerkingsverbanden. Zelfs een gedwongen huwelijk strandt op zulke activiteiten buitenshuis. Dit huwelijk hield dan ook niet lang stand en werd in 1975 al weer ontbonden.

Na afloop van de lezing waren er veel vragen. Ook een aantal leuke anekdotes van mensen die indertijd persoonlijk betrokken waren bij de Unidata werkgroepen. En onder genot van een drankje werden nog veel herinneringen uit de Unidata tijd opgehaald. De goede oude tijd….

 

Hieronder de foto’s gemaakt door Richard Morgan: