Uitstapje naar Bant en de Weerribben


Op 12 september stond ons jaarlijkse busreisje op het programma. Ondanks dat de weersvoorspelling er een paar dagen er voor nog heel hoopvol uitzag, was het vooral in de ochtend een beetje miezerig weer. 

Onze eerste bestemming was een Engelse tuin in Bant. De boerin vertelde hoe ze ooit een tuin wilde met o.a. heide en blauwsparren. Op zware kleigrond bleek dit toch geen goed idee. Gaandeweg heeft ze de voormalige boomgaard en groentetuin uitgebouwd tot een tuin van ca. 4000 m2, met veel overvolle borders, prieeltjes, een vijver en heel veel werk. Ze kan er eindeloos over vertellen. Inmiddels heeft ze een opleiding tuinontwerp gevolgd en ontwerpt ze tuinen voor anderen.

Na de lunch zijn we naar Ossenzijl vertrokken voor een boottocht door de weerribben. Onder leiding van een kapitein die humoristisch over de weerribben kon vertellen. De weerribben zijn ontstaan door het afgraven van veen. Het veen werd op niet afgegraven stroken verzameld, de zogenaamde ribben. Nadat het veen afgegraven was ontstonden er waterplassen, ook wel weren genoemd. Op die waterplassen ontstonden rietvelden. Deze moeten wel onderhouden worden anders ontstaan er moerasbossen zoals we op veel plaatsen konden zien. Er zijn veel dieren in dit gebied, o.a. de otter en de muskusrat. Over de laatste wilde de kapitein niet al te veel vertellen, omdat we nog moesten eten. Wel vertelde hij dat de grote boten vooral met Duitse euro’s werden gehuurd. 

Tenslotte konden we van de BBQ genieten in restaurant De Nieuwe Ruif in Vilsteren. Hier stond een buffet klaar met salades, tapas en toetjes, waar je zelf de lekkere dingen kon uitzoeken. Verder nog vis, worst, biefstuk en spareribs voor de BBQ. Na aanvankelijk wat geklungel van sommige deelnemers (waaronder ondergetekende) ontdekten we de olie en de pannetjes en ging het een stuk beter.

De deelname was dit jaar beter dan vorig jaar: 44 personen zijn mee geweest en hebben een leuke dag gehad, met de boottocht als hoogtepunt.

U kunt de foto’s op hieronder nakijken.

Nico Heiner, een van onze huisfotografen heeft deze dag vastgelegd in de onderstaande foto-reportage.

Onderstaand de bijdrage Van Richard Oostwal 

Richard Morgan is ook aardig in de weer geweest met zijn camera, hieronder het resultaat.