woensdag 8 februari 2012
Plaats: Wijnhandel Henri Bloem, Apeldoorn.
Aanvang: 14.00 uur
In een gezellige bijeenkomst in het “proeflokaal” van de Wijnhandel Henri Bloem aan de Asselsestraat in Apeldoorn werden we door de eigenaar onthaald op een leerzame middag over wijnen in het algemeen en 10 wijnen in het bijzonder.
Met het uitgangspunt dat over smaak niet te twisten valt, kregen we les hoe we de eigenschappen van een bepaalde wijn het beste op waarde kunnen schatten.
Bijvoorbeeld wat proeven we waar in de mond:
zoet: voor in de mond op de punt van de tong
zuur: aan de zijkanten van beide wangen
bitter: achteraan in de mond dicht bij de huig.
maar ook dat bepaalde stoffen (tannines) je eigenlijk niet proeft maar voelt doordat de tong en/of verhemelte wat stroef worden.
Vervolgens wat men kan aflezen van de kleur van de verschillende wijnen, zijn ze jong of al wat ouder.
Ook het aroma van een wijn kan van invloed zijn hoe je een wijn beoordeelt. Door de wijn te walsen in het glas komen de reukstoffen beter vrij en kan men associaties leggen waar een wijn naar ruikt.
Door wat ziekmeldingen op het laatste moment was de belangstelling wat minder dan verwacht, er waren 24 personen aanwezig.
Maar toch al met al een geslaagde middag!