Boeiend bezoek aan het oude Zwitsal complex 1


Op 11 maart hadden we onze jaarlijkse mini-excursie. Dit jaar zijn we naar het terrein van de voormalige Zwitsal fabrieken aan de Vlijtseweg geweest. In het proeflokaal van de brouwerij De Schavuyt werden we ontvangen met koffie en cake. De opkomst was groot. Er hadden zich 46 mensen opgegeven, er waren er 47.

De 3 gidsen van het Apeldoorn Gidsen Collectief waren ook aanwezig, in 3 groepen kregen we een rondleiding over het terrein. Mede dankzij het prachtige weer was dit een groot succes en we hebben veel positieve reacties gehoord. De gidsen vertelden iets over de historie van Zwitsal en ook wat er op dit terrein allemaal gebeurd is. De meeste hallen zijn niet meer toegankelijk omdat het nu een bedrijventerrein is en een aantal hallen inmiddels verhuurd zijn. Wel konden we in de hal waar ooit opium verwerkt is. De machines zijn er allemaal uitgesloopt zodat er enkel lege hallen overgebleven zijn. Al met al een interessante rondleiding.

Hierna konden we de ketels van de bierbrouwerij De Schavuyt op eigen gelegenheid bekijken en ondertussen genieten van een drankje. Uiteraard was er een aanbod van soorten bier die de brouwerij fabriceert, wijn en frisdrank was ook beschikbaar. Het proeflokaal is mooi ingericht met een oude bar uit een kerk. Ik wist niet dat een kerk een bar had, maar in sommige katholieke kerken schijnt dit wel voor te komen, uiteraard weggewerkt achter gordijnen.

Hieronder de foto impressie van Richard Morgan.


Een gedachte over “Boeiend bezoek aan het oude Zwitsal complex

  • Ine Nijland

    Het was een geweldige middag en we hebben ook genoten van de foto’s.

    Vr.gr., Gert en Ine Nijland.

Reacties zijn gesloten.