Een terugblik op de bijeenkomst van 10 januari


Presentatie Frans Goedemondt over Genealogie.

Op de middagbijeenkomst van 10 januari 2024 heeft Frans Goedemondt ons ingewijd in de Genealogie. De term genealogie komt uit het Grieks en betekent letterlijk  ”Geslachtskunde” of “Geslachtsregister”. Het is de wetenschap die zich bezig houdt met stamboomonderzoek. Tegenwoordig zijn er veel websites waar je kunt zoeken naar je voorouders. Namen en geboortedata zijn dan van belang om een eerste stap te maken. Als je geluk hebt, zou je tot in in het jaar 1550 terug kunnen gaan om iets van je voorgeslacht te weten te komen.

Het begin van de zoektocht ben je zelf (de zgn. ‘proband’) en dan gaat het vervolgens naar: ouders, grootouders, overgrootouders, betovergrootouders, oudouders, oudgrootouders, oudovergrootouders, oudbetovergrootouders, stamouders, stamgrootouders, stamovergrootouders, stambetovergrootouders.

In het plaatje hieronder zie je een kwartierstaat: die begint bij een persoon, en alle volgende personen zijn een of meer generaties ouder, en krijgen ook meestal andere namen. De bovenste regel in het plaatje zou je de stamboom kunnen noemen: die begint bij de oudst bekende voorouder, gevolgd door steeds jongere generaties, met allemaal dezelfde achternaam.

Een aantal genealogische zoekwebsites zijn openarch.nl, wiewaswie.nl, zoekacten.nl, en zo nog wel 10 websites. Frans heeft ons mee laten kijken hoe je via de website OPENARCH.NL op zoek kunt gaan. Op sommige sites kun je gratis gaan zoeken, voor andere moet je iets betalen.

Het genealogie-programma ALDFAER is daarom zo fijn omdat het zeer intuïtief is (beweeg de cursor maar over een persoonsblad, dan zie wat al die tekentjes betekenen, nog voordat je linker- of rechtermuisknop hebt aangeraakt). Mocht je ergens vast komen te zitten, dan kan je altijd naar het handboek gaan (dat boekje op de bovenste regel), dat automatisch opent op die plek waar jij vast zit. En als de cursor van licht naar donker verandert, is er een   onderliggend uitvalsschermpje op die plek voor verdere acties. (‘look and feel!!’)

Op 13 januari is een nieuwe reeks van het TV-programma “Verloren verleden” gestart, waarin Bekende Nederlanders weer op reis gaan door hun eigen familiegeschiedenis. Er zullen acht afleveringen te zien zijn op NPO2 op zaterdag om 20.35 uur.Als u meer wilt weten over het TV-programma, dan kunt u de volgende website van de NTR bezoeken:

https://ntr.nl//verborgen-verleden/77:

Mocht je enthousiast gemaakt zijn om je stamboom te gaan onderzoeken, dan zou je lid kunnen worden van de vereniging HCC!genealogie, waar mensen lid van zijn die je kunnen helpen met het onderzoek en bezoek de website: www.genealogie.hcc.nl.

Voor korte vragen kan je Frans nog mailen: f.goedemondt@gmail.com.

 Deze middag waren ongeveer 40 leden aanwezig.