Mini-excursie naar hcc!3D


Op woensdag 11 maart hebben we een mini-excursie naar hcc!3D gehouden. We waren daar op uitnodiging van onze voormalige Philips-collega Bernhard van Dijk. Bernhard heeft ons wegwijs gemaakt in de wereld van 3D printing. Samen met zijn collega’s Wil Put en Jan Kappers zijn ze ca. 5 jaar geleden begonnen met 3D-printing. Via het programma SketchUp zijn ze met lego-blokken begonnen. Toen ze na 2 jaar hiermee uitgespeeld waren, hadden ze behoefte aan een eigen 3D printer, en met hulp van een ZZP-er hebben ze zo’n 15 3D-printers in elkaar gezet. Volgens deze ZZP-er moest je een 3D-printer op een vrije zaterdag in elkaar kunnen zetten. Dat was een hele uitdaging, maar ‘s avonds laat hadden ze toch zo’n printer in elkaar gezet.

Ook hadden ze inmiddels behoefte aan een ander ontwerp tool, en zo werd SketchUp vervangen door Autodesk Fusion 360. En Bernhard heeft laten zien hoe je hiermee een 3D-object kunt ontwerpen. Zo’n ontwerp wordt opgeslagen als .stl bestand om vervolgens met een ander tool omgezet te worden naar G-code, geschikt voor de 3D-printer. In dit laatste tool kun je ook allerlei specifieke parameters van je eigen 3D-printer invoeren.

Wat kun je er zoal mee doen? Behalve voor lego-blokken gebruikt Bernhard 3D-printing voor het oplossen van alledaagse problemen. Zo heeft hij een nieuwe schakelaar voor zijn koffiezetapparaat geprint (dit reserve onderdeel was niet meer te koop) zodat hij nog 5 jaar van heerlijke koffie kon genieten. Ook maakt hij doppen voor tentharingen, zodat mensen er niet meer over struikelen.

Jan Kappers had een andere 3D-printer waarmee hij objecten kon printen (zoals een 3D scan van zichzelf) die hij met een 3D-scanner ingescand had.

Mocht je een keer een avond van de werkgroep willen meemaken, dan kan dat op dinsdagavond vanaf 19:00 in de Energiefabriek op het voormalige Zwitsalterrein (Vlijtseweg 144).

Er kwamen veel vragen en opmerkingen. Ondanks de corona crisis waren er ca. 20 toehoorders die Bernhard, Wil en Jan een welverdiend applaus gaven. Na afloop was er nog ruim de tijd de 3D-printers van hcc!3D te bewonderen.

Bij de ingang van vliegveld Teuge staat één van de eerste gebouwen die met een 3D-printer gebouwd is, deze printer was wel iets groter dan deze printers. Dit gebouw heet “De Vergaderfabriek”.

Hieronder staan de foto’s gemaakt door onze “gastfotograaf” Bert Middeldorp: